Pages

Sunday, December 19, 2010

DINNER MENU - SIAKAP GORENG CILI, AYAM MASAK LEMAK CILI PADI AND KACANG PANJANG GORENG KUNYIT

No outing today. Children were back for the week end. We planned to go to Cameron Highland but something cropped up and have to cancel the plan. The children went to the library and I did some reading. My son requested Siakap Cili so I prepared these three dishes for dinner. Fair enough it is expensive to dine out, just drove to TESCO, got the Siakap and some chicken for Masak Lemak Cili Padi. Here goes our Saturday Dinner :-


Siakap Goreng Cili


Ayam Masak Lemak Cili Padi


Kacang Panjang Goreng Ayam Kunyit



SIAKAP GORENG CILI / FRIED SIAKAP WITH CILI

INGREDIENTS
1 whole medium size fresh siakap/1 ekor ikan siakap sederhana besar.
salts and peppers/ garam dan lada sulah
sufficient cornflour to coat the fish/ tepung jagung secukupnya untuk membalut ikan
sufficient oil for deep frying/ minyak seukupnya untuk menggoreng ikan.

Wash, sprinkle with salts and pepper. Coat with cornflour and deep fried. Set aside. / Bersihkan ikan, lumur dengan garam dan lada sulah. Salutkan dengan tepung jagung dan goreng hingga garing. Letak sebelah.


Blended Ingredients
30 dried chilies - soak / 30 cili kering rendam
2 onions/ 2 biji bawang besar
7 cloves garlic/ 7 ulas bawang putih
2 " ginger / 2 " halia

Blend all into a paste coarse/ Blend semua bahan.

Seasoning
3 tbsp Hoisin Sauce/ 3 sdb Sos Hoisin
Salts and sugar to Taste/ Garam dan gula secukup rasa
3 tbsp lime juice/ 3 sdb air limau nipis
3/4 cup cooking oil / 3/4 cawan minyak masak

METHOD


  1. Heat up oil. Saute the blended ingredients till fragrant./ Panaskan minyak dan tumis bahan blended hingga naik baunya.
  2. Add in the seasoning and continue frying for a few minutes/ Masukkan bahan seasoning dan terus kacau sehingga beberapa minit lagi.
  3. Put in the fried Siakap and stir until siakap is well coated. Ready to serve. /Masukkan ikan siakap yang digoreng tadi dan balik-balikan sehingga siakap benar-benar bersalut dengan sambal ikan tadi. Siap dihidang.
  4. You can add in Onion for garnishing/ Boleh dimasukkan bawang yang dipotong bulat sebagai hiasan.
_______________________________________________________________---

Resipi yang mudah dibuat, tapi yang menaikkan masakkan ini ialah halia dan sos Hoisin. Kedua-dua bahan ini menjadikan sambalnya agak berbeza dari sambal ikan biasa. Enak dimakan bersama nasi panas. Masakan ini adalah permintaan anak teruna saya, ialah duduk merantau seorang di Kuala Lumpur, memang mahal la kalau nak menu seperti ini.  Biasa la hujung-hujung minggu beginilah saya melayan kerenah anak-anak.
_________________________________________________________________
Next Post - Kacang Panjang Goreng Ayam Kunyit

_________________________________________________________________

No comments:

Post a Comment