Pages

Wednesday, December 29, 2010

2010 STOCK CLEARANCE, HOT FRIED RICE, SAMBAL TUMIS SARDIN AND FRENCH BEAN COCONUT MILK

These are my final recipes for 2010, a stock clearance, just need to finish up all the kitchen stocks. Tomorrow we plan to go up to Cameron Highland, 31st December is my son birthday, so a small celebration will be held up there in Cameron Highland. I prepared a simple dish for today's lunch, Lemak Putih Kacang Buncis, Sambil Tumis Sardin and Nasi Goreng Pedas.



French Beans With Coconut Milk



Hot Fried Rice






Sambal Tumis Ikan Bilis


LEMAK PUTIH KACANG BUNCIS/ FRENCH BEANS IN COCONUT MILK


INGREDIENTS
15 strand french beans  cut 2"/ 15 kacang buncis potong 2"
1 carrot cut into flower shape / 1 karot potong bentuk bunga
1 tempe cut thinly and fried / 1 tempe potong nipis-nipis dan goreng garam kunyit
2 fish cake cut thinly / 1 fish cake potong nipis-nipis
2 potatoes cut sliced thinly / 2 ubi kentang potong nipis-nipis
2 red chilies cut diagonal / 2 cili merah potong menyerong
1 onion, sliced thinly / 1 onion mayang halus
1/2 cup shrimps / 1/2 cawan udang hidup
3 cup thin coconut milk / 3 cawan santan cair
2 cups thick coconut milk / 2 cawan santan pekat
5 tbsp cooking oil / 5 sdm minyak masak
salts to taste / garam secukup rasa


PREPARATIONS
  1. Heat up oil,saute slice onion and red chilies till fragrant / Panaskan minyak tumis bawang besar dan cili merah sehingga naik baunya.
  2. Add in shrimps and sliced potatoes. Add in thin santan, salts to taste and simmer until potatoes tender / Masukkan udang dan ubi kentang. Masukkan santan cair dan garam secukup rasa. Masak sehingga kentang agak empuk.
  3. Add in carrot, fish cake, fried tempe and french beans. Simmer a while then add in thick coconut. Simmer for a while until vegetables are done. Remove from heat and ready to serve. / Masukkan karot, fish cake, tempe goreng dan kacang buncis. Biar sebentar dan masukkan santan pekat.
______________________________________________________________

3 resipi penutup untu tahun 2010. Saya bercadang nak bercuti dengan anak-anak ke Cameron Highland, kebetulan 31hb Disember 2010 adalah ulang tahun anak teruna saya yang ke 19 rasanya elokla saya celebrate bersama-sama di sana. Cuti sekolah tahun ini memang tahun ini memang tidak banyak aktiviti, banyak masa dihabiskan di rumah aje. Minggu depan musim persekolahan akan bermula, so it's the right time to take a break for a while. So hari ini saya clearkan semua stok yang ada untuk menu tengah hari, Nasi Goreng Pedas, Sambal Tumis Sardin dan Buncis Masak Lemak Putih. Walaupun konbinasi tak berapa ngam tapi okla untuk membuat stok clerance.
_________________________________________________________________
Next Post - Sambal Tumis Sardin

_________________________________________________________________

No comments:

Post a Comment