Add caption |
1 live fish (about 1.5 lb or less) / 1 ekor ikan
2 inches ginger (peeled and cut into thin strips)/ 2" halia potong memanjang
3 clove garlic cut thinly / 3 ulas bawang putih hiris nipis
1 stalk scallion (cut into 2-inch length, and then cut into thin silken threads)/ 1 tangkai daun bawang potong memanjang
Some cilantro leaves / sedikit daun ketumbar
2 tablespoons cooking oil / 2 sdb minyak masak
For the Seasoning
4 tablespoons light soy sauce/ 4 sdb kicap cair
5 tablespoons chicken stock / 5 sdb stok ayam
1/4 teaspoon sesame oil / 1/3 sdt minyak bijan
3 dashes white pepper powder / lada sulah
|
Sprinkle spring onion and coriander leaves |
Ikan kukus merupakan sajian kemestian dalam mana-mana menu masakan Cina. Rasanya hidangan Cina tidak akan lengkap tanpa ikan kukus. Ikan kukus ala Cina adalah ikan kukus yang paling mudah disediakan dan yang penting berkhasiat dan sedap. Biasanya ikan yang selalu digunakan dalam jenis masakan ini ialah ikan bawal putih, siakap mahupun kerapu. _________________________________________________________________
Ikan steam memang kegemaran saya..
ReplyDeletesenang di masak dan amat simple...
Itulah sebenarnya modal nak buat tak berapa sangat tapi kalau dah dine kat restuarant maunya 30-40 hengi se sehidang. Rasanya puas buat sendiri. Tambah anak ramai macam saya, parah kalu makan kat luar.
ReplyDeleteThat’s great. Thanks for sharing the details in your blog
ReplyDeletegood bar food in singapore
hi patsy... trima kasih utk resipi ni
ReplyDeletelast weeks my boss belanja i makan di hotel... sedappnyer... hari ni i nak try masak utk hasben i.
Thnks..nice and yummy2..ank2 mkn smpi mintk lg msk for tomorrow..simple to cook..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSedap
ReplyDeleteNak oder
ReplyDeleteMari sambut kemeriahaan Natal & Tahun baru 2020 bersama Donaco Poker
ReplyDeleteGratis Free chips buat member setia Donaco poker
Hubungi Kami Secepatnya Di :
WHATSAPP : +6281333555662
senang je rupanya
ReplyDelete