Pages

Monday, January 01, 2018

SAGO GULA MELAKA


Dessert ini tidak perlu pengenalan diri, cukup popular dikalangan masyarakat Malaysia sehingga 5 star hotel pati menyediakanya sebagai buffet dessert. Paling popular masa Ramadan Buffet pergi la mana baik Bazaar Ramadan mahu pun Ramadan Buffet dari 1 star hingga 5 star wajib ada. Mudah menyediakan dan cukup sedap sebagai penyejuk tekak. Bahanya mudah 3 bahan aje sago santan dan sirap gula Melaka.

Sedap dan menjadi pilihan jika cuaca panas. Bertambah sedap jika di chillkan dahulu



Sago Gula Melaka

Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Dessert favourite boleh dikatakan kegemaran masyarakat Malaysia sago dimosok don dimokon bersama santan pekat dan sirap gula Melaka
Bahan-bahan
  • 200 gram biji sago rumbia
  • 300 ml santan pekat campur sedikit garam dan kacau rata
  • 60 gram gula Melaka ~ potong kecil*
  • 100 gram gula pasir*
  • 3/4 cawan air*
  • 1 helai daun pandan, disimpul*(*dimasak hingga pekat, tapis dan sejukkan)

Kaedah Penyediaan
  1. Didih 2 liter air, kemudian masukkan biji sago, masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu. Masak hingga biji sago kembang dan jernih (tiada lagi biji2 sago bewarna putih).
  2. Tapis dan bilis bawah air paip untuk membuang kanji sago.
  3. Kemudian masukkan ke dalam acuan kegemaran anda atau bekas kaca yang kecil.
  4. Isi penuh-penuh ( jika dalam acuan) jika dalam bekas kaca letak 1/2 bekas , buat hingga siap dan simpan dalam peti sejuk hingga sago kental (kurang lebih 30 minit).
  5. Sementara kita tunggu sagu kita kental kita sediakan air gula
  6. Satukan gula Melaka, gula pasir, air, daun pandan, ita tambah secubit garam dan sedikit gula timbang supaya warna gula melaka ita sedikit hitam.
  7. Masak hingga gula larut
  8. Tambahkan sedikit bancuhan tepung jagung bersama sedikit air jika inginkan kuah gula kita sedikit pekat.
  9. Masak hingga pekat dan sejukkan
  10. Untuk santan tu ita masak sekejap dengan garam dan daun pandan. Kalau tak nak masak pun tak apa. campur dengan garam dah boleh sediakan
  11. Bila sago dah sejuk dan kental,
  12. Keluarkan dari acuan (longgarkan tepinya dengan hujung pisau) dan letak dalam mangkuk sesuai. Tuang santan secukupnya dan curah sedikit sirap gula melaka atasnya, hidangkan untuk pencuci mulut.



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-

VIETNAMESE SPRING ROLL WITH PEANUT SAUCE


Vietnamese Spring Rolls memang popular se entaro dunia. Sajian yang tidak perlukan resipi masuk dan gulung apa saja there's no fast rules on this tapi yang leceh cuma kulinya bila direndam jadi susah hendak digulung especially untuk mendapatkan kekemasan maksima. Anyway ini memang makanan sihat sayuran dan bahan celur

Sedap dimakan bersama sos dan di sini saya sharekan dua sos, sos original dan sos kacang/ Kedu duanya sedap




Vietnamese Spring Rolls

Yield: - lebih kurang 15 keping
Popia Vietnam yang terkenal seentaro dunia menggunakan bahan- bahan segar
Bahan-bahan

  • Beberapa keping kulit rice paper
  • Udang segar - dicelur dan dibelah dua
  • Daun salad - secukupnya
  • Daun Pudina - secukupnya
  • Timun - dihiris memanjang
  • Daun Ketumbar - secukupnya
  • Kapsikum - secukupnya
  • Suh hoon - dicelur dan toskan
  • Cendawan shitake secukupnya dicelur dahulu
  • Crab stick secukupnya dicelur dahulu

Caranya

  1. Ambil sekeping rice paper celupkan seketika didalam air,balik balikkan supaya semua permukaan lembut.
  2. Kemudian angkat susun sayur-sayuran,lipat kiri dan kanan dan gulung sedikit,susunkan udang dan gulung sedikit lagi ,letak daun bawang biarkan sedikit terkeluar dan terus gulung sehingga habis.
Sedia dihidang bersama sos pilihan.

Vietnamese Dipping sauce 'nuoc cham'

  • 2 ulas bawang putih - cincang halus
  • 2 sudu besar gula
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan sos ikan
  • 1/4 cawan jus limau
  • 2 sudu makan cuka
  • lada cili kecil merah - secukupnya 1 atau 2 batang
  • daun bawang - hiris halus.
Satukan semua bahan dan adjust rasa

Sos Kacang Vietnam
  • 1 sdb peanut butter, 
  • 2 sdb Hoisin Sauce
  • 1 1/2 sdb cuka 
  • 1/3 cawan susu segar atau air
  • 1 ulas bawang putih cincang
  • 1/2 sdt pest cili


Cara Menyediakannya

Campur semua bahan, kacau sehingga lincin dan adjust rasa

Cara Menggulung Popia 



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.


Thank  You.-