Bila puasanya lauk sebegini memang menjadi kesukaan. Boleh dikatakan sebagai pembuka selera. Saya kalau sediakanya cukup suka meratah selepas maka nasi...memang mengasyikkan.
- 5 potong nangka muda - anggaran 500gm
- 5 biji cili merah
- 7 tangkai cili padi
- 1 labu bawang besar - di mayang halus
- 1 sudu teh asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- 1 inci belacan - di bakar terlebih dahulu
- 2 sudu besar kerisik
- 150gm udang kertas (udang saiz kecil/sederhana berkulit lembut)
Cara membuatnya:
1. Rebus nangka muda hingga lembut dan toskan. Apabila
sejuk potong nipis-nipis dan masukkan dalam sebuah mangkuk.
2. Tumbuk cili merah, cili padi dan belacan dengan lesung batu hingga
hancur dan gaulkan dengan dengan 2 sudu besar kerisik.
3. Rebus udang dengan sedikit garam dan kopek
kulitnya.
4. Akhir sekali, masukkan sambal yang di
tumbuk tadi ke dalam mangkuk berisi nangka muda. Campurkan juga dengan udang
rebus dan bawang besar. Gaul hingga rata dan hidangkan.
Notes
Ini sajian istimewa kak Paty... first time saya makan kerabu nangka sewaktu berkursus di Shah Alam, di Grand Blue Wave Hotel...lamaaaa dulu...
ReplyDelete