Pages

Thursday, May 05, 2016

KERABU NANGKA



Bila puasanya lauk sebegini memang menjadi kesukaan. Boleh dikatakan sebagai pembuka selera. Saya kalau sediakanya cukup suka meratah selepas maka nasi...memang mengasyikkan. 


Kerabu Nangka Muda

  • 5 potong nangka muda - anggaran 500gm
  • 5 biji cili merah
  • 7 tangkai cili padi
  • 1 labu bawang besar - di mayang halus
  • 1 sudu teh asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 inci belacan - di bakar terlebih dahulu
  • 2 sudu besar kerisik
  • 150gm udang kertas (udang saiz kecil/sederhana berkulit lembut)
 
Cara membuatnya:

1. Rebus nangka muda hingga lembut dan toskan. Apabila sejuk potong nipis-nipis dan masukkan dalam sebuah mangkuk.

2. Tumbuk cili merah, cili padi dan belacan dengan lesung batu hingga hancur dan gaulkan dengan dengan 2 sudu besar kerisik.

3. Rebus udang dengan sedikit garam dan kopek kulitnya.

4. Akhir sekali, masukkan sambal yang di tumbuk tadi ke dalam mangkuk berisi nangka muda. Campurkan juga dengan udang rebus dan bawang besar. Gaul hingga rata dan hidangkan.
Notes



RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

1 comment:

  1. Ini sajian istimewa kak Paty... first time saya makan kerabu nangka sewaktu berkursus di Shah Alam, di Grand Blue Wave Hotel...lamaaaa dulu...

    ReplyDelete