Pek Nga Gulai Peragat..ha..ha..jangan panic...ini bahasa Utara..Pek Nga adalah singkatan kepada tempek atas belanga (lekat atas kuali..orang utara panggil kuali belanga ) adalah lempeng kelapa. Gulai peragat pula ialah gulai yang dipanaskan..ha..ha..sedapkan bunyinya.
Biasanya begitulah kalau kita sediakan gulai untuk makan malam jika tidak habis pasti inilah jadi resipi sarapan. menggunakan leftover dengan cara baik. Pek Nga cicah dengan gulai saya lebih gemar membuatnya garing tetapi jika berhajat untuk makan bersama gula saya akan kurangkan garengnya..so jangan hairan jika pek nga saya agak gelap sedikit sebab saya suka yang gareng...perghhh...
Pek Nga - Lempeng Kelapa
RECIPE SOURCE: http://mamakitchen-makcikmanggis.blogspot.com/2013/01/lempeng-kelapa-dengan-sambal-tumis.html
- 1 1/2 cawan kelapa parut.
- 1 cawan tepung gandum.
- 1/2 tsp baking powder.
- 1 cawan air (Agak agak lebih kurang ya)
- Garam secukup rasa.
Cara-caranya:
- Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali sambal tumis..Jika nampak terlalu pekat tambahkan sedikit air.Rehatkan sekejap.
- Panaskan kuali non stick yg bersaiz 4 inci.Sapukan sedikit minyak jagung.
- Sendukkan adunan ke dalam kuali dan masak dengan api yang perlahan.
- Balik-balikkan agar garing.
- Lakukan proses yang sama sehingga selesai.
RECIPE SOURCE: http://mamakitchen-makcikmanggis.blogspot.com/2013/01/lempeng-kelapa-dengan-sambal-tumis.html
sdpnya..
ReplyDelete