Wednesday, December 30, 2015

OREO BROWNIES


Resipi menarik saya ambil dari Kitchen Guardian.  Brownies yang dimasukkan oreo. Saya pecah-pecahkan oreo dan gaul bersama adunan brownies dan setengahnya  saya taburkan di atas.Sedap fudgy dan penuh chocolate...ha..ha..resipi idaman chocolate lovers.


klik sini  untuk resipinya - http://kitchenguardian.blogspot.my/2012/02/oreos-brownies.html







EPOK-EPOK SAYUR RANGGUP



Epok-epok sayur atau karipap sayur, biasanya untuk inti sayur lebih sedap memanggil epok-epok...ha..ha..tapi epok2 kurang dikenali disebelah utara tanah air, kalau di Johor memang itulah panggilannya.  

Saya menggunakan resipi dari Mat Gebu untuk kulitnya, ternyata cukup ranggup dan pastinya menjadi keeper. Untuk intinya pula buat cara tumis sayur biasa, tapi hendak merasakan aroma yang enak masukkan sedikit udang kering. Epokepok ini edap dimakan bersama cili sos






Epok-Epok Sayur Ranggup

Untuk Kulitnya
  • 400 gram tepung gandum
  • 2 camca besar marjerin
  • 1/2 cawan minyak masak, dipanaskan
  • 1/2 cawan air ais yang dingin*
  • 1/2 camca teh garam*(*disatukan dan kacau rata)


  1. Masukkan tepung ke dalam bekas, tambah majerin dan kacau hingga mendapat tekstur seakan2 serbuk roti. 
  2. Tuang minyak panas sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul dengan sudu. Kacau rata. 
  3. Tuang sedikit demi sedikit air ais yang dicampur dengan garam tadi. 
  4. Gaul hingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. 
  5. Bulat2kan dan bungkus dengan plastik. Sejukkan dalam peti sejuk selama 2 jam 
Untuk Intinya
  • 300 g taugeh, dibersihkan
  • 1 biji sengkuang kecik, kupas dan racik halus
  • 1 batang lobak merah, kupas dan racik halus
  • 2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
  • Sedikit daun kucai, dimayang
  • 1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
  • 2 biji cili merah ditumbuk
  • 1 camca teh sos tiram
  • Garam dan sedikit gula

  1. Tumbuk kasar udang kering tadi. Cili merah ditumbuk alus bersama bawang putih.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis cili tumbuk dan udang kering hingga harum, masukkan sos tiram, kacau rata dan tambah sengkaung dan lobak merah, kacau rata. 
  3. Tambah taugeh, perisakan dgn garam dan sedikit gula (jika perlu), kacau rata dan matikan api, masukkan hirisan daun sup dan gaul rata. Angkat dan sejukkan.


Untuk Menyediakannya :- 

  1. Ambil sedikit doh (anggaran 35 g), bulatkan dan canai nipis, isikan dengan isiannya cantumkan tepi2 doh dan kelim. Susun dalam dulang. Buat hingga habis. 
  2. Goreng epok2 dalam minyak yang berkepanasan sederhana sehingga kuning keemasan, angkat dan toskan minyaknya. Alih ke atas paper towel, buat hingga siap. 
  3. Hidangkan dengan sos
    Notes


    RECIPE SOURCE:  tifffinbiru
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    Tuesday, December 29, 2015

    CRUNCHY CORNFLAKES COOKIES / BISKUT CORNFLAKE RANGUP


     Biskut popular tak kala raya....ha..ha tetapi kalau tekak sudah berhajat makanya tidak peru tunggu       raya, saya buat untuk kunyah-kunyah, sedap resipinya ranggup cornflakes begitu mengasyikkan.  Bahan option  untuk resipi ini ialah ceri, kekacang atau kismis,kalau suka letak dan tak suka peru       letak, Hendakkanebih sedap guna butter dan cornflakes yang baik.

    Biskut Cornflakes Ranggup


    • 250 gm mentega
    • 3/4 cawan gula aising
    • 1 sudu kecil esen vanilla
    • 1 biji kuning telur
    • 250 gm cornflakes(ramas2 sikit)
    • 2 cwn tepung naik sendiri
    • 1 cwn chocolate chips
    • Ceri merah dan ceri hijau-dipotong kecil
    • Kekacang atau kismis


    Cara-Cara

    • Pukul mentega dan gula aising hingga sebati. Setelah sebati, masukkan telur dan pukul lagi...setelah itu masukkan esen vanilla.
    • Masukkan tepung naik sendiri dan cornflakes yg di ramas...gaul sebati guna senduk kayu je. Masukkan chocolate chips dan bentukkan bulat.
    • Bakar dalam oven yg telah di panaskan pada suhu 170 C selama 15 minit. Biarkan sejuk di redai biskut. Simpan dlm bekas kedap udara

    Notes



    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    PURPLE FLOWER NAKED CAKE


    Dalam hidup ini apa yang penting ialah kecantikan didalam, makanya ungkapan ini memang sesuai dengan naked kek ini, penting ialah rasa kek dari kecantikan kek yang ditutupi dengan fondant atau ising, Naked kek tidak mementingkan hiasan, cukup dengan sedikit bunga dan buah-buahan. Kali ini saya banyak bermainkan dengan bunga kekwa bersesuaian dengan tema perkahwinan.

    Keknya pula saya buat kek mentega dilapisi jem strawberry. Nampaknya naked kek mulai mendapat tempat di majlis perkahwinan sekarang ini.


    Monday, December 28, 2015

    BABA GANOUSH


    Pada yang biasa dengan makanan Timur Tengah, baba ganoush ini memang tidak asing lagi, diperbuat daripada terung bakar. Biasanya terung bulat besar yang boleh didapati dikebanyak kedai runcit Arab. Terung dibakar sehingga lembik kemudian dileyek lumat. Minyak zaitun dicurahkan diatas bersama bijan panggang.

    Baba Ganoush ini sedap dimakan bersama roti atau kerepek.

    Baba Ganoush

    • 1 large eggplant
       1⁄4 cup tahini, plus more as needed
    • 3 garlic cloves, minced
    • 1⁄4 cup fresh lemon juice, plus more as needed
    • 1 pinch ground cumin
    • salt, to taste
    • 1 tablespoon extra virgin olive oil
    • 1 tablespoon chopped fresh flat-leaf parsley
    • 1⁄4 cup brine-cured black olives, such as kalamata

    DIRECTIONS

    Prepare a medium-hot fire in a charcoal grill.
    Preheat an oven to 375°F.
    Prick the eggplant with a fork in several places and place on the grill rack 4 to 5 inches from the fire.
    Grill, turning frequently, until the skin blackens and blisters and the flesh just begins to feel soft, 10 to 15 minutes.
    Transfer the eggplant to a baking sheet and bake until very soft, 15 to 20 minutes.
    Remove from the oven, let cool slightly, and peel off and discard the skin.
    Place the eggplant flesh in a bowl.
    Using a fork, mash the eggplant to a paste.
    Add the 1/4 cup tahini, the garlic, the 1/4 cup lemon juice and the cumin and mix well.
    Season with salt, then taste and add more tahini and/or lemon juice, if needed.
    Transfer the mixture to a serving bowl and spread with the back of a spoon to form a shallow well.
    Drizzle the olive oil over the top and sprinkle with the parsley.
    Place the olives around the sides.
    Serve at room temperature.

      Notes

      RECIPE SOURCE:  unknown 
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      WHITE BREAD APPLE PIE




      Cara menarik untuk menyelamatkan epal atau pun roti yang berkemungkinan akan rosak begitu aje. Jika sukakan epal pie dan malas kerana renyah menyediakannya bolehla siapkan inti epalnya dan gunakan roti putih biasa. 

      Cukup mudah menyediakan dan boleh dibuat segera jika keinginan makanan manis menyerang tiba-tiba. Roti yang siap dimasukkan inti dicelu dengan mentega cair dan disalutkan dengan gula dan kulit kayu manis. Ini menaikkan aroma resipi ini. Untuk memahami cara menyediakannya saya letakkan linknya disini - 


      Selamat Mencuba !!!

      GLAZE RECIPE FOR DONUTS


      Ada kekawan tanya cara membuat glaze pada donut.Sebenarnya banyak caranya tetapi saya menggunakan cara mudah, susu dan gula ising sahaja. Bancuhkan dua bahan ini dan adjust kepekatanya. Masukkan perisa, warna disukai dan topped dengan gula kegemaran. Itu saje kalau kreatif boleh jadi BIG APPLE DONUTS.







      Glaze Recipe

      • 2 cawan gula ising
      •  1/4 cawan susu
      • perisa dan warna kegemaran
      Satukan semua bahan sehingga menjadi adunan sederhana pekat.

        Notes

        RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
        All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

        Saturday, December 26, 2015

        NAKED WEDDING CAKE - ROSE PEACH



        Nampaknya naked wedding cake ini semakin mendapat sambutan, mungkin kerana rustic looknya ataupun kesedaran untuk mengurangkan kemanisan. Apapun alasannya saya memang suka membuat kek ini kerana tidak renyah dan juga suka bermain dengan bunga-bunga segar.

        Tuesday, December 22, 2015

        APAM BEGAWAN SOLO


        Terpanggil untuk mencubanya bila ramai kekawan sudah mencuba. Ternyata sedap, terasa masam2 adunan beribu yeast dan manis lemak inti kelapa. Apam ini lebih kurang Coconut Bloonsom yang berinti kelapa. Adunannya juga muai dan berhajat untuk berniaga cukup sesuai sekali



        Apam Begawan Solo

        Bahan Inti :
        • 130 gram gula merah
        • 30 gram gula pasir
        • 125 ml air
        • 2 helai daun pandan
        • 300 gram kelapa parut putih
        • 1 sb tepung gandum
        • 1/4 sk garam


        Caranya :
        1. Masakkan gula merah, gula pasir, air dan dayn.pandan sehingga mendidih.
        2. Masukkan kelapa parut dan garam, kacau sebati.
        3. Apabila hampir kering masukkan tepung gandum, kacau sebentar, angkat dan sejukkan.

        Bahan Apam :

        *500 gram tepung gandum
        *2 st instant yis
        *180 gram gula pasir
        *250 ml susu cair
        *600 ml air
        *1/8 st garam
        pewarna kuning dan coklat emulco secukupnya

        Caranya :

        1. Campurkan semua bahan bertanda * dan gaul rata hingga sebati. Bahagikan kepada tiga bahagian.
        2. Biar satu bahagian asal, bahagian kedua campurkan dengan pewarna kuning dan satu lagi coklat emulco.
        3. Perap adunan selama 40 minit.

        Cara menyediakan apam solo.

        1. Panaskan air dalam periuk kukusan. Sapu acuan dengan minyak masak rata-rata.
        2. Masukkan sedikit adunan apam putih.
        3. Isikan inti kelapa.
        4. Tutup dengan adunan apam putih.
        5. Masukkan adunan apam berwarna kuning dan coklat emulco dan lorekkan.
        6. Kukus apam dengan api sederhana selama 15 - 20 minit atau sehingga apam masak.
        7. Keluarkan apam acuan bila sejuk sedikit.

        ** Sukatan ini bileh mendapat lebih 40 biji apam dan amat sesuai untuk berniaga.


        All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

        Monday, December 21, 2015

        PUDDING SEDUT


        Buatnya dah lama cuma baru sekarang berkeempatan untuk upload. Puding yang menjadi viral dan sudah tentunya menjadi kegemaran anak2. Saya ebih gemar meletak creamer dari susu, kerana aroma dan rasanya. Sesuatu yang menarik bagi majlis anak2 kecil.


        Pudding Sedut

        • 1 sudu teh serbuk agar-agar
        • 1000 ml air
        • 1/2 cawan gula halus
        • 1 cawan susu cair atau susu segar
        • 1 cawan creamer atau coffemate atau susu tepung
        • 1 sudu teh esen vanilla
        • pewarna makanan
        • esen makanan ~ strawberry paste / emulco , pandan paste / emulco atau lain-lain perisa
         
        Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air dan vanilla ke dalam periuk
        Kacau rata
        Masak atas dapur hingga mendidih
        Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang di sukai dan letakan perisa
        Contoh ~ warna purple dengan perisa blueberry, warna hijau dengan paste pandan, warna kuning dengan pineapple dan pink dengan strawberry

        Sediakan botol kaca secukupnya
        Anda boleh buat 1 jenis untuk setiap botol atau jenis yang bercampur yang lebih di kenali dengan nama 'paddle pop'
        Untuk adunan satu warna atau satu perisa, tuangkan dalam botol dan sejukkan
        Untuk adunan paddle pop pula, tuangkan 1 layer warna contoh hijau di bahagian dasar botol dan sejukkan
        Bila dia dah mula mengeras, tuangkan pula lapisan yang lain dan lakukan proses yang sama hingga habis semua warna
        Sejukkan dalam peti ais dan hidangkan dingin dengan straw

          Notes


          RECIPE SOURCE:  kongsiresipi
          All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

          Friday, December 18, 2015

          DAVID LEBOVITZ CHOCOLATE PRUNE CAKE


          This is truly delicious. 100% adapted from David Lebovitz recipe, this cake is really moist, I substituted alcohol with black tea. Made 3 batches layered with cream  cheese frosting and topped with fresh figs and rose bud.


          Chocolate Prune Cake 


          For the prunes:

          6 ounces (170 g) pitted prunes, diced in small pieces

          1/3 cup (80 ml) rum, or another liquor (see headnote)
          1 tablespoon sugar

          For the cake:

          12 ounces (340 g) bittersweet or semisweet chocolate, coarsely chopped
          12 tablespoons (6 ounces, 170 g) unsalted butter, cubed
          6 large eggs, separated
          large pinch of salt
          3 tablespoons sugar


          Additional soft butter and flour, or cocoa powder, for preparing the pan


          1. Simmer the prunes with the rum and 1 tablespoon of sugar in a small saucepan for a few minutes, until most of the liquid is absorbed. Remove from heat, cover, and let stand until cool.

          2. To make the cake, preheat the oven to 325ºF (165ºC).

          3. Butter a 9-inch (23cm) springform pan. Dust the inside with flour or cocoa powder, and tap out any excess.

          4. In a large bowl set over a pan of simmering water, melt the chocolate and butter, stirring until smooth. Remove from heat and stir in the prunes and any liquid left in the pan.

          5. Stir the egg yolks into the chocolate mixture.

          6. In a separate bowl, or using a stand mixer, whip the egg whites with the salt until they begin to hold soft peaks. Continue whipping, adding the 3 tablespoons of sugar, one tablespoon at a time, until the whites hold their shape when you lift the whip.

          7. Fold one-third of the beaten egg whites into the chocolate mixture thoroughly, then fold in the remaining egg whites just until no streaks of whites are visible. Don’t overfold.

          8. Bake the cake for 40 to 45 minutes, or until the cake feels set close to the edges of the pan but the center is still rather soft to the touch and moist-looking. Let cool.
          Serving: This cake is very moist, which makes it a bit challenging to get a clean slice out of it. Run a thin knife around the cake to loosen it from the pan and remove the springform mold. Dip the knife in very hot water then wipe the blade dry and use it to slice the cake, dipping the knife in the hot water and wiping it off between each cut.
            Notes


            All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

            COCONUT PASSION FRUITS CAKE


            Dah lama simpan resipi ini, menunggu buah passion aje..ha..h. susah juga hendak mendapat buah ini kena tunggu musim, jumpa aje saya terus buat. Kek ini sedap lemak2 kelapa dan masam manis passion fruits membuat kek ini tidak muak. Saya menggunakan buttercream tapi lebih enak kaau dapat cream cheese frosting.

            Coconut Passion Fruits Cake

            • 130g unsalted butter
            • 1 cup caster sugar

            •  3 large eggs
            • 1/2 cup of lite milk
            • 80g plain Natural yoghurt (no added sugar)
            • 1.5 teaspoons vanilla extract
            • 1 cup plain flour
            • 1.5 teaspoons baking powder
            • 1.2 teaspoon bicarb of soda
            • 1/4 teaspoon salt
            • 1/2 cup desiccated coconut

            For the Passion Fruit Butter Icing
            300g unsalted butter softened
            300g pure icing sugar sifted.  (If you like it sweeter you can add up to 700g but try it first)

            Pulp of 6-7 passion fruit ( 4 for the icing and 2-3 for garnishing)

            1. Preheat the oven to 180 C or 375 F.
            2. Grease and line the bottom of a 25 cm/9 inch cake tin.
            3. Beat butter and sugar until pale and fluffy. Beat in eggs one at a time
            4. add milk, yoghurt and vanilla.  Sift in flour, baking powder, bicarb of soda and salt together.  Then add the coconut.  Mix well to combine. 
            5. Pour batter into a cake tin and cook in the oven for 40 minutes until a skewer comes out clean.  Allow cake to cool in the tin for 20 minutes, before turning out onto a wire rack to cool completely.

             For the icing.
            1. Beat the butter and icing sugar to combine.
            2. Add the passion fruit and mix well to combine.
            3. Carefully cut the cake in half.  Spread the bottom half with icing.  Then spread the remaining icing on top and garnish with generous dollops of passion fruit pulp.
            4. Sit back and enjoy.

            Notes


            RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
            All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

            Tuesday, December 15, 2015

            MARIE FUDGE CAKE/ KEK BATIK


            Bahan mudah, membuatnya mudah dan  paling best tentang kek ini ia mudah habis ha.ha sekali toleh aje dah lesap.  Dua cara menyediakannya, cara pertama menggunakan cokolat ganache dan cara kedua dengan memasakkan milo, susu pekat dan butter. Menyiapkannya juga ada dua cara, satu dengan melapiskan biskut dan satu lagi dengan memecahkan biskut sekali digaulkan dengan adunan milo atau ganache tadi.

            Untuk mendapatkan double impact kek yang diejukkan saya salutkan dengan cokolat ganache perghhhh


            Kek Batik

            • 200gm millo
            • 250gm butter
            • 3 sudu makan serbuk koko
            • 1 tin kecil susu pekat manis
            • Biskut meri secukupnya


            Cara-caranya: 
            1. Sediakan Loyang yang dialas plastik bersih (tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
            2. Cairkan butter
              dalam kuali atas api yang kecil sekali...
            3. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
            4. Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg....
            5. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan  
            6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
            7. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
            8. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan..

              Notes


              RECIPE SOURCE:  kongsi resipi.com 
              All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


              You Might Also Like These

              Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...