Monday, August 31, 2015

KARI DAGING KERISIK / BEEF CURRY


Istimewanya kari daging ini ia boleh dimakan dengan nasi, dengan pulut kuning, dengan roti jala, roti canai dan apa-apa jenis roti. Saya suka masaknya pekat dan menggunakan 3 paket kecil rempah kari Baba's. Kerisik dimasukkan untuk menambah kelazatan...kentang untuk memuaikannya dan yogurta digunakan untuk menggantikan santan.

Kepekatan kuah bergantung kepada citarasa kita, jika inginkan cair tambahkan air. Paling best juadah ini ialah menggunakan daging batang pinang. Saya merebuskan daging ini dahulu supaya ia cepata empuk. Air rebusan daging digunakan untuk adjust kepekatan kuah.


Kari Daging Kerisik


  • 1/2 cawan minyak sapi
  • 4 tangkai daun kari
  • 1 helai daun pandan dipotong 2
  • 1 kg daging kambing batang pinang (direbus dan simpan air rebusan guna pressure cooker)
  • 4 biji kentang dibelah 4
  • 2 biji tomato ~ potong 4
  • 2 biji hijau dibelah 2
  • 1 biji bawang besar dihiris nipis
  • 1 keping asam keping
  • 1/2 cawan yogurt
  • 2 sdb kerisik
  • gula secukup rasa 
  • Garam secukup rasa
  • Segengam Daun ketumbar ~ dicincang

Pes Rempah

  • 15 ulas bawang merah
  • 2" halia 
  • 5 ulas bawang putih

Blend semua bahan dan gaul dengan Rempah serbuk

Rempah Ratus

  • 5  kuntum bunga cengkih
  • 1 cm kulit kayu manis
  • 5  biji buah pelaga
  • 3  kuntum bunga lawang
Rempah Serbuk

  • 1 sudu besar garam marsala 
  • 3 paket rempah kari daging

  1. Panaskan minyak sapi di dlm periuk atau kuali yang dalam .
  2. Masukkan daun kari, daud pandan, hirisan bawang besar, tumis sehingga kekuningan
  3. Masukkanrempah ratus dan pes rempah.
  4. Tumis atas api kecil selama 10 minit atau sehingga harum dan pecah minyak
  5. Masukkan rebusan daging,  air daging dan kentang, biar sehingga kedua-dua empuk.
  6. Tambahkan air secukupnya untuk meliputi bahan-bahan
  7. Masukkan asam keping renihkan, sehingga daging empuk.
  8. Masukkan tomato,cili hijau dan yogurt
  9. Perasakan secukupnya dengan gula dan garam.
  10. Angkat dari api dan hidangkan bersama nasi atau roti.


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

Sunday, August 30, 2015

SERUNDING KELAPA


Apa yang menarik tentang serunding kelapa ini ialah ia boleh digunakan dalam  beberapa jenis juadah, satu boleh dimakan bersama lontong, kedua dimakan bersama pulut dan ketiga dijadikan inti karipap atau spera. Saya jika membuat serunding pasti akan membuatnya lebih..supaya dapat digunakan untuk juadah yang berlainan. 

Jika suka boleh juga dijadikan inti cucur badak. Cukup versetile serunding ini dan membuatkan juga senang dan menepati bajet.



Serunding Kelapa


    • 1 biji kelapa parut - ambil putih sahaja dan pilih kelapa yg agak muda
    • 10 tangkai cili kering
    • 3 batang serai
    • 1/2 inc lengkuas
    • 1/2 cawan udang kering
    • 3 ulas bawang putih
    • 5 ulas bawang merah
    • 1/2 inc belacan
    • 1/2 inc kunyit
    • 1/2 cawan air asam
    • garam dan gula secukup rasa


    1. Kisar kesemua bahan diatas kecuali kelapa. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan kering. Kemudian masukkan air asam, garam dan gula rasakan semuanya biarkah secukup rasa. masaklah hingga kuah pekat dan kering. Setelah garing masukkan kelapa dan masak hingga betul2 kering dan berderai.


    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

    all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

    LODEH SAYUR


    Lodeh Cik Mat Lodeh, Lodeh anak mak salleh...ha..ha..setiap kali masak lodeh pasti teringat lagu cik Nita ni. Itu tandanya Masak Lodeh ini cukup popular. Masakan popular orang Jawa Malaysia. Mungkin adaptasi dari seberang yang dibawa oleh masyarakat Jawa ke sini. Menarik kuah lodeh ini ia banyak menggunakan sayur, sebarang jenis sayur boleh digunakan termasuk nangka muda.

    Saya pernah makan lontong di Medan dan lodehnya rata-rata menggunakan nangka muda. Biasanya lodeh ini dimakan bersama lontong. Juadah kegemaran terutama di hari Lembaran.



    Kuah Lodeh

    Bahan-bahannya :
    • 12 tangkai kacang panjang - dihiris serong
    • 70 gram fucuk @ tauhu kering, potong kecil dan rendam hingga lembut
    • 1 1/2 batang lobak merah saiz sederhana, dipotong seperti anak mancis
    • 1 biji sengkuang saiz sederhana, dipotong seperti anak mancis
    • 5 keping tempe, dipotong kiub digoreng dahulu
    • 2 keping tahu digoreng dan dipotong dadu
    • 1/2 bahagian kobis bulat, dihiris kecil
    • 2 biji kentang saiz besar, kupas dan potong seperti anak mancish 
    • 2 biji cili merah dihiri memanjang
    • 1 biji terung panjang dihiris nipis
    • 2 cekak soo hoon, kerat pendek
    • 3 cawan santan pekat
    • 3 cawan santan cair
    • garam dan perasa secukup rasa

    Bahan-bahan tumis:
    • 3 batang serai, dititik
    • 1 lengkuas, diketuk
    • Sedikit minyak

     Bahan-bahan kisar halus :
    • 2 biji bawang besar
    • 2" kunyit hidup
    • 3 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan

      Cara membuatnya:
    1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk (anggaran 1/2 cawan), tumis serai titik dan lengkuas hingga harum. Masukkan bahan kisar halus dan hirian cili merah. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
    2. Masukkan lobak merah, sengkuang dan kentang. Kacau rata dan tuang santan cair. Biar mendidih. Masukkan kiub ikan bilis, tempe dan fucuk (toskan). Masak hingga semua lembut. Masukkan kacang panjang, tauhu, terung dan kobis. Jika kurang kuah, boleh tambah sedikit air. Biar mendidih.
    3. Tuang pati santan dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.  Akhir sekali masukkan soo hoon, kacau dan masak dengan api sederhana hingga soo hoon lembut. da masukkan ke dalam sayur lodeh.



    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

    all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


    BROWNIE KEDUTS


    Ramai dah cuba brownies ni..cukup famous dan menjadi kegilaan masa kini, Saya memang lama teringin untuk mencuba tetapi tidak mempunyai resipinya sehinggalah terjumpa di FB...terus copy, paste dan simpan tunggu waktu tepat membuatnya. Dik kerana terlalu ghairah bila terjumpa resipi ini terlupa hendak dapatkan nama penyumbang..apa pun saya minta halalkan resipinya dan ternyata memang keeper...fudgy dan sedap.

    Brownie Keduts

    • 400 gm coklat kompound - potong kasar
    • 150 gm mentega
    • 100 gm gula perang
    • 100 gm gula kastor
    • 4 biji telur
    • 1 sdk perasa vanila
    • 100 gm tepung naik sendiri*
    • 30 gm serbuk koko* - *satukan dan ayak

     Cara-caranya..

    1. Dalam mangkuk stainless steel, satukan coklat kompound dan mentega. Cairkan adunan dengan kaedah 'double boiler'. Tutup api dan angkat.
    2. Dalam mangkuk lain, satukan pula gula perang, gula kastor, telur dan perasa vanila, gaul sebati.
    3. Tuang dalam mangkuk adunan coklat dan gaul sehingga kesemua adunan rata dan sebati.
    4. Masuk sedikit demi sedikit adunan tepung dan gaul rata.
    5. Sediakan loyang bersaiz 10 x 10 inci, lapik kertas minyak dengan melebihkan sehingga paras ketinggian loyang. Ini supaya senang untuk ditarik keluar dari loyang dan oles sedikit mentega.
    6. Tuang dalam loyang dan ratakan.
    7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 160C selama 30 minit atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
    8. Tutup suis oven, biarkan brownies dalam oven dengan pintu terbuka selama lebih kurang 15 minit.
    9. Keluarkan dan potong mengikut pilihan anda.


    RECIPE SOURCE:  unknown

    all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

    Monday, August 24, 2015

    LONTONG KERING


    Saya gemar makan nasi impit bersama kuah kacang, rendang dan serunding kelapa...dan yang menariknya saya tidak pernah tahu nama juadah ini adalah LONTONG KERING..sehinggalah bila seorang teman meminta saya memasaknya untuk rumah terbuka...ha..ha..tahu makan tapi tak tahu nama. Apa pun sajian ini cukup popular di sebelah selatan tanah air seperti Johor.

    Kalau lontong basah dimakan bersama kuah lodeh, lontong kering biasanya dimakan bersama side dishes seperti :-

    • Rendang
    • Kuah Kacang
    • Paru Berlada
    • Sayur Rampai Jawa
    • Sambal Tumis
    • Serunding Kelapa
    • Sambal Goreng Pengantin

    Lontong Kering ini merupakan sajian popular untuk sarapan pagi atau lebaran. Untuk side dishes di bawah ini saya akan postkan resipinya secara berasingan bagi memudahkan rujukan nanti...so stay tune for the recipes.


    Rendang Ayam

    Sayur Rampai Jawa

    Kuah Kacang

    Serunding Kelapa

    Sambal Sotong

    SOTONG PEDAS SOS TIRAM



    Sotong ini agak rumit juga mencari resipi yang sesuai. Paling digemari ialah masak sambal tumis atau kari. Kalau di Indonesia sotong atau cumi ini dimasak gulai padang. Masakan Thai pula lebih senang dengan sotong kunyit. Resipi kali ini adalah kombinasi Melayu dan Cina...pedas datang dari Melayu dan sos tiramnya pula ala Thai.

    Overall boleh dikatakan sedap antara pedas dan manis sos tiram. Masakan harian ini sesuai bersama nasi panas.


    Sotong Pedas Sos Tiram

    • 1 kg sotong dibuang hitam dibersihkan
    • 1 labu bawang besar – hiris bulat
    • 5 tangkai kacang panjang dihiris memanjang

     Bahan sos:
    • 1 sdb Kicap pekat
    • 2 sdb Sos tiram

     Bahan bahan kisar:
    • 15 tangkai cili kering direndam dahulu
    • 1/2 labu bawang besar
    • 5 ulas bawang merah
    • 3 ulas bawang putih
    • 1/2 inci halia

    Dikisar halu sehingga menjadi pes basah

    Cara-cara Menyediakannya

    1. Panaskan minyak dan tumis rempah penumis dan bahan-bahan kisar hingga wangi.  
    2. Masukkan kicap pekat, dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Masukkan sedikit sahaja air kerana sotong akan mengeluarkan air yang banyak. 
    3. Setelah mendidih, bawang besar dan cili hiris. Akhir sekali masukkan sotong. Gaul-gaulkan seketika sebelum ditutup api.
    4. Masukkan kacang panjang dan bawang besar.

    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

    all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

    TUMIS ASAM PEDAS DAUD KUNYIT


    Biasanya saya kalau tidak ada daun kesum, saya akan tangguhkan dulu hajat untuk memasak asam pedas, tapi kali ini entah kenapa begitu membuak-buak kerinduan pada asam pedas jadi saya nekad masak dengaan menggunakan daun kunyit...ha..ha..not bad..rasa sama aje cuma aromanya aje yang lain sedikit....so jangan risau jika tidak ada daun kesum resipi asam pedas sebegini sesuai dengan serai, daun limau malah ada juga yang menggunakan daun kari. 

    Pendek kata kita buat dia makanya there's no right and wrong rules..apa yang kita suka dan kena dengan selera kita..maka itu lah resipinya.

    Selamata Mencuba.

    Tumis Asam Pedas Daud Kunyit

    • 3 - 4  potongn ikan tenggiri
    • 2 biji tomato-belah 4
    • 3 biji terung bulat dibelah 4
    • 3/4 cawan air asam jawa
    • 1 helai daund kunyit disiat2
    • 4 cawan air
    • Garam dan sedikit gula
    • minyak utk menumis


    Bahan Kisar
    • 25 tangkai cili kering rendam dahulu
    • 1 inci kunyit hidup
    • 1 inci halia
    • 1 biji bawang besar
    • 5 biji bawang merah
    • 3 ulas bawang putih
    • 1/2 inci belacan, dibakar
    • 1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)
    Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah

    Bahan Tumis
    • 7 ulas bawang merah dihiris halus
    • 5 ulas bawang putih dihiris halus
    Cara-Cara
    1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis sehingga kekuningan. Maukkan bahan kisar halus hingga naik bau, biar hingga terbit minyak sentiasalah di kacau 
    2. Masukan air  dan biarkan mendidih.
    3. Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
    4. Tambah tomato, terung dan daun kunyit.  Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 
    5. Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Rasa dan matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.





    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

    all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

    Sunday, August 23, 2015

    MY MACARON TOWER WITH ITALIAN MACARONS


    I"m used to French Macaron but not Italian...quite of phobia with the syrup method,  I had bad experience using this method and my macarons failed miserably. Fear of failure that's stopping me from adventuring to Italian Macaron.  But somehow Life is too short to let fear make big decisions for me, am 54 and "I've come to believe that Late-life learning is key to remaining stimulated and interested, not just in the new things we can discover, but also in life itself....so here I am trying Italian macaron with Zaidah Ibrahim...ha..ha..worth trying and worth the weekend spent.

    I'm more confident now with Italian Macaron, what's important with macaron is to know the technique. 

    Some good share here if you wish to know more :-https://cookpad.com/us/recipes/152882-italian-meringue-macarons


    http://youcandoitathome.blogspot.com/2011/02/basic-macarons-recipe-italian-meringue.html



    Defeat is not the worst of failures. Not to have tried is the true failure." George Edward Woodberry







    LEMON BLUEBERRY CAKE



    You will learn 3 things from this recipe, the cake, lemon curb and swiss meringue buttercream. 

    A bit tedious but honestly its worth. The cake is divine, soft and moist, it’s loaded with blueberries and plenty of lemon flavor.

    The irresistibly swiss meringue butter cream frosting compliments the lemon curb flavor in the cake and balances out the sweetness of the cake perfectly.



    Lemon Blueberry Cake


    For the Cake:
    2 cups plus 6 tablespoons (290 g) all-purpose flour, sifted
    2 teaspoons (9 g) baking powder
    1 teaspoon (7g) salt
    3 cups fresh blueberries
    1/2 cup (120 ml) sour cream
    1/2 cup (120 ml) whole milk
    2 teaspoons (10 ml) pure vanilla extract
    1/2 teaspoon (2.5 ml) pure lemon extract
    1 teaspoon (5 ml) lemon zest
    1 cup (2 sticks)(227 g) unsalted butter, softened
    1-1/2 cups (300 g) white sugar
    4 large eggs, at room temperature

    For the Lemon Curd:
    4 lemons 
    2 whole eggs plus 4 egg yolks (set whites aside for buttercream)
    1 cup sugar (200 g)
    4 tablespoons (60 g) unsalted butter, at room temperature and cut into small even cubes

    For the Lemon Swiss Meringue Buttercream:
    7 egg whites (210 g)
    1-1/2 cups (300 g) sugar
    Pinch of salt
    2 cups (454 g) unsalted butter, softened and cut into cubes
    1/4 cup (60 ml) lemon curd
    1 teaspoon (5 ml) pure vanilla extract

    Few drops of soft gel paste colour, yellow (I used electric yellow)

    Instructions

    For the Cake:

    1. Preheat oven to 350°F. Prepare three 8" round cake pans with parchment paper, butter and flour. Sift dry ingredients into medium bowl. Transfer 1 tablespoon flour mixture to larger bowl. Add fresh blueberries and toss to coat them with flour. Set remaining flour mixture and blueberries aside.
    2. Stir sour cream, whole milk, vanilla extract, lemon extract and lemon zest in small bowl.
    3. In the bowl of a stand mixer, cream butter and sugar, until pale yellow and very fluffy, about 5 minutes. Beat in eggs one at a time, until well combined.
    4. Mix in flour mixture alternately with milk mixture, starting and ending with flour mixture. Stir until just combined. Gently fold in blueberries.
    5. Divide batter equally among prepared pans. Bake cakes until toothpick inserted into center comes out clean, about 25 minutes. Cool cakes in pans on racks for about 10 minutes, then invert onto racks until completely cool.

    For The Lemon Curd
    1. Wash lemons really well ,get 2 teaspoons (30 ml) of the zest, and set aside.
    2. Slice the lemons in half crosswise  get 2/3 cup (160 ml) of the strained juice.
    3. Get your double boiler ready by filling a saucepan with 1″ of water, then placing a metal bowl on top of the saucepan. 
    4. Whisk the juice, whole eggs, egg yolks and sugar in the bowl until smooth. Add the butter cubes to the bowl, but don’t stir.
    5. Heat the water in the saucepan over low heat until it simmers (not boils) and place the bowl atop the rim. Stirring gently, but constantly, using heatproof spatula or wooden spoon, cook until the curd has thickened and all of the butter has melted and is incorporated, about 10 minutes (this can vary). To test if the curd is thick enough, remove the spatula or spoon from the curd and check that it’s coated.
    6. Strain the curd over a bowl using a fine-mesh sieve and then stir in the zest. Cover with plastic wrap pressed directly against the curd (to prevent a skin from forming) and chill for at least 3 hours . It also thickens up a bit more while chilling. Keep refrigerated.

    For the Lemon Swiss Meringue Buttercream:
    1. Add egg whites, sugar and salt, and simmer over a pot of water (not boiling), whisking constantly but gently, until temperature reaches 160°F, or if you don't have a candy thermometer, until the sugar has completely dissolved and the egg whites are hot.
    2. With whisk attachment of mixer, begin to whip until the meringue is thick, glossy, and the bottom of the bowl feels neutral to the touch (this can take up to 10 minutes or so). *Don't begin adding butter until the bottom of the bowl feels neutral, and not warm.
    3. Switch over to paddle attachment and, with mixer on low speed, add butter cubes, one at a time, until incorporated. Increase mixer speed to medium and whip until it has reached a silky smooth texture (if curdles, keep mixing and it will come back to smooth). *If mixture is too runny, refrigerate for about 15 minutes and continue mixing with paddle attachment until it comes together. Add lemon curd and vanilla, continuing to beat on medium speed until well combined. 

    Assembly of the Triple-Lemon Blueberry Layer Cake:

    1. Spread thin dollop of frosting on an 8-inch thin cake board or cake plate. Transfer 1 cake layer to board, face up.
    2. Create a dam around the perimeter of the layer using frosting in a pastry bag fitted with a coupler, then spread lemon curd (apprx 1 cup) inside the dam--this prevents the curd from reaching out over edges.
    3. Top with second layer, face-up; repeat frosting around perimeter and lemon curd filling.
    4. Top with third cake layer, face-down (brown smooth side up). Spread thin layer (crumb coat) of over top and sides of cake, using offset palette knife and bench scraper for smooth finish. Place cake in refrigerator for about 30 mins to chill.
    5. from refrigerator and using same method, frost cake with generous layer of frosting, smoothing again. For ruffled border, add frosting to piping bag with petal tip (Wilton #123), and with skinny end facing out, use back and forth/up and down motion to create short ruffles.


      RECIPE SOURCE:  http://sallysbakingaddiction.com/2014/02/09/lemon-blueberry-layer-cake/

      all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


      LEBANESE SHISH TAWOOK


      I'm gonna run this fast, got nothing much to explain..ha..ha this Lebanese Shish Tawook is actually grilled chicken using skewer famous among the middle eastern. I used to have it in the ARAB restaurant but some how am curious and wish to give a try. I made one batch of it serve with rice and the Arab's flat bread. What' important with this dish is the marinate process and the marinate ingredients. Its good to marinate it overnight, overall its yummy and satisfying.

      Shish Tawook

      • 2 lbs of skinless boneless chicken breast, cut into cubes/Kabab chunks
      • 1 cup of freshly squeezed lemon juice
      • a small slice of lemon with the peel (optional, don't put too much)
      • 15 cloves of garlic, crushed
      • 6 table spoons of plain yogurt (Greek yogurt)
      • 6 table spoons of olive oil
      • 2 table spoons of red vinegar (apple cider vinegar)
      • 1.5 to 2 teaspoons of ground white pepper
      • ⅓ teaspoon of ground ginger spice
      • ½ teaspoon of ground thyme, or ground oregano
      • ⅓ teaspoon of paprika
      • 1+ teaspoon of salt (or to taste)
      • ½ to 1 teaspoon of tomato paste
      • Lebanese Garlic Paste (see our recipe here) to be served with shish tawook

      Instructions
      1. Mix all ingredients well together while rubbing the chicken
      2. Place in a container, cover, and let rest/marinate in the fridge for at least 4 hours
      3. Skewer the chicken right before grilling
      4. Grill on medium heat for 12-18 minutes maximum
      5. As soon as you remove them from the grill, place them in a big warm pot, replace the lid tightly, and let rest for 8-10 minutes - this helps the chicken become more moist (this step is optional)
      6. Spread 1 teaspoon of our garlic paste along the diameter of a pita bread, add some salted cucumber pickles, french fries, grilled tomatoes or peppers (optional), the grilled chicken shish tawook, roll as in a burrito and enjoy. You could also toast the sandwich roll through a panini grill for 2-3 minutes.




      RECIPE SOURCE:  http://www.mamaslebanesekitchen.com/poultry/shish-tawook-chicken-kabob-recipe/#sthash.5THhPrMm.dpbs 

      all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you.

      KERABU DAGING THAI / THAI BEEF SALAD



      Menarik tentang kerabu Thai ialah sosnya. Memahami menyediakan sosnya...maka bahan-bahan lain adalah segalanya dan bergantung apa yang kita suka. Untuk kerabu ini saya rebus aje dagingnya, biasanya saya grill tetapi kali ini ada malas jadi saya rebus aje. Saya guna 2 jenis cili bangla untuk mewarnai kerabu ini. Kepada yang suka serai bolehlah dihiriskan, saya cuma make it simple aje. Sedap makan bersama nasi panas atau meratah begitu aje


      Kerabu Daging Thai

      • 350 gram daging/fillet steak
      • 1/2 biji cili banglas hijau hiris memanjang
      • 1/2  biji cili bangla merah hiris memanjang
      • 1/2 biji cili bangla kuning hiris memanjang
      • 7 biji cili padi hiri nipis
      • 1 paket kecil su'un di rendam dan rebus dahulu
      • 2 biji bawang besar dihiris nipis
      • 4 daun salad,utk hiasan
      • 15 gram daun ketumbar dihiris,utk hiasan


      Untuk Sosnya

      • 2 sudu besar fish sauce
      • 4 sudu besar jus limau/lime juice
      • 1 sudu kecil gula atau gula gabung thai
      • 1/4 sudu kecil roasted serbuk cili
      • 3-4 bawang putihs,dihiris halus


      Cara-cara

      1. Panaskan Pan/grill dlm panas sederhana
      2. Letakkan daging tadi di atas grill & taburkan dgn garam & pepper di kedua belah daging tadi.
      3. Masak dalam 5-7 minit dan terbalikan daging tadi selalu/kerap agar daging tadi tidak hangus.
      4. Gunakan pisau yg tajam bagi menghiris daging tadi(ikut suka setebak mana)
      5. Campurkan fish sauce,lime juice,gula & serbuk cili tadi ke dlm satu bekas.
      6. Hiriskan bawang tadi nipis-nipis dan campurkan sekali dgn daging dab bahan2 lain yg telah di potong tadi.
      7. Rasa & tambah lagi bahan jika perlu,cukup rasa gaulkan smua bahan tadi sekali.(klu nak sedap campukan skali kacang tumbuk)
      8. Hiaskan piring dgn daun salad,kemudian sendukkan bahan tadi dan hiaskan dgn coriander & juga daun mint/pudina tadi...siapp..
      9. Boleh dimakan...saya guna apa yg ade di dapur...daun salad & pudina tak letak coz tak ada dlm simpanan.
      10. Sesiapa yg suka pedas boleh campurkan cili api hiris halus-halus.....



        RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

        all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

        Friday, August 21, 2015

        SWEET SOUR BEEF


        Resipi ringkas lauk harian yang cukup sesuai buat sajian anak-anak, tidak pedas dan dimasukkan cili bangla yang menceriakan. Daging direbus empuk kemudian digoreng, kentang juga digoreng, sosnya masam dan manis memang penarik buat anak-anak.


        Sweet Sour Beef


        • 300 g daging yang telah direbus dan digoreng seketika
        • 1 biji bawang holland
        • 3 biji kentang dihiris nipi dan digoreng dahulu
        • 1/2 biji cili bangla merah dihiris memanjang
        • 1/2 biji cili bangla hijau dihiris memanjang
        • 1/2 biji cili bangla kuning dihiris memanjang
        • 2 biji tomato dihiris nipis
        • 3 sudu besar sos Sweet Sour jenama LIFE
        • 1 sudu besar sos tiram
        • 1 sudu kicap pekat
        • sedikit garam dan serbuk perisa
        • sedikit air
        • sedikit minyak utk menumis

          
        Cara untuk menyediakan :
        1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar seketika
        2. Masukkan sos sweet sour, sos tiram,kicap pekat dengan sedikit air dan biar seketika
        3. Masukkan daging dan kacau rata
        4. Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk perisa
        5. Akhir sekali masukkan hirisan semua cili merah, kentang goreng dan tomato dan gaul rata
        6. Angkat dah hidangkan , makan bersama nasi panas2.. 




        RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

        all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

        You Might Also Like These

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...