Pages

Monday, November 02, 2015

AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE / ROSE CREAMY JELO


Cuaca panas, sedap sediakan agar-agar seperti ini. Masih ingat lagi mempelajarinya di kelas sains rumahtangga. Bahan diguna juga mudah, agar-agar, santan dan telur. Resipi yang sama juga boleh dipelbagaikan dengan menggunakan pati pandan atau gula merah.

Agar-agar santan sirap rose

  • 1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
  • 4 cawan
  • 3/4  cawan gula pasir 
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
  • Secubit garam
  • 1-2 sudu besar sirap rose 
  • 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
Cara-cara:
  1. Masak  air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
  2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan sirap rose. Masukkan juga simpulan daun pandan.
  3. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana sambil dikacau-kacau. 
  4. Tutup api.
  5. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. 
  6. Sejukkan dalam peti sejuk


Notes


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...