Saturday, November 22, 2014

SAWI HIJAU GORENG AYAM / STIR FRIED GREEN MUSTARD


When come to sawi goreng, saya suka ia berkuah sedikit. Inspirasi dari masakan Cina, saya masukkan sedikit tepung jsgung untuk mendapatkan kepekatan kuah yang lazat dan sedap.




SHITAKE FRIED MEEHOON



Meehoon ini memang favourite anak-anak di rumah. Asalnya ia merupakan menu di sekolah tadika..ha..ha...cikgu akan menyediakan meehoon ini diwaktu rehat dan sehingga kini ia kekal seagai meehoon goreng pilihan anak-anak. Untuk kali ini saya masukkan sedikit shitake...terasa keenakkannya. leih mantop kalau dapat timchock atau fucuk kering goreng. Sedap dihidang bersama cili jeruk

Shitake Fried Meehoon

  • 1/2 paket bihun rendam
  • 200 g isi sysm dipotong dadu
  • 3 pokok sawi hijau dipotong
  • 5 keping cedawa shitake rendam dan hiris 
  • 3 sdb minyak masak
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • 1 sdt seruk lada sulah
  • 1 cawan air
Bahan Sos
3 sdb kicap cair
1 sdb kicap pekat
1sdt minyak 


Cara Menyediakanya

  1. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga eruah warnanya
  2. Masukkan awang putih dan atang sawi
  3. biar seketika masukkan air, sos, shitake, garam dan stok pati ayam
  4. Masukkan bihun..kacau rata dfan akhir sekali masukkan sawi.
  5. angkat dan hidang bersama bawang goreng dan jeruk cili

Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


TUMIS ASAM PEDAS AYAM


Tidak tahu dengan orang lain, tapi  kalau saya kalau seminggu tiada sam pedas hidup ibarat tidak sempurna...ha..ha..gelisah dan gundah gulana. Asam Pedas ayam ini is one of my favourite..memang kata orang kalau tak tambah tak sah. 

Aroma daun limau memantopkan lagi resipi ini.

TumisAsam Pedas Ayam


  • 1 ekor ayam potong 16
  • 3 biji ubi kentang dibelah 4
  • 2 tangkai daun limau purut
  • 2 batang serai dititik
  • 3 sdb minyak  biji bawang besar dihiris halus
  • 1/2 cawan air asam jawa

Bahan Blend

  • 25 tangkai cili kering direndam
  • 7 ulas bawang putih
  •  2 biji bawang besar
  • 2" kunyit hidup
  • 2" belacan
Bahan Tumis
  • 7 biji bawang merah dihiris 
  • 5 biji bawang putih dihiris


  1. Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah
  2. Tumis bahan tumias, mMasukkan serai yang dititik
  3.  Tumis  sehingga garing. 
  4. Masukkan ayam daun limau purut dan kentang..biar seketika sehingga ayam dan ubi kentang empuk Masukkan air jika ingin berkuah banyak. Masukkan air asam jawa, garam, gula dan perisa. Biar atas api sehingga naik minyak dan padamkan api. 

Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


Friday, November 21, 2014

PITA BREAD CHICKEN SLICE SANDWICH


This quick, simple, and delicious sandwich will satisfy your breakfast. There's no recipe required, anything goes in this pocket pita bread.



ORANGE CUPCAKES - BREAKFAST PACK


A friend asked for moist orange cake, I  don't have the recipe of hand...goggle a round and I found this. An orange cake recipe that is easy to make and results in a super moist and rich cake. 

A little bit sweet but if you plan for frosting I would suggest reducing the sugar to 3/4 cup/ You can use your favourite frosting and orange glaze would definitely be awesome.




Thursday, November 20, 2014

AYAM LEMAK CILI PADI BERSAMA BUNCIS


Lauk harian yang tidak pernah jemu, cuma kali ini saya masukkan sekali kacang buncis, supaya tidak perlu menggoreng sayur lagi..ha..ha..kerja orang malas. Aroma daun kunyit menambahkan kelazatan pada lauk ini.


 

LEBANESE KIBBEH WITH GARLIC YOGURT AND TOMATO SALSA


Makan sekali pasti hendak lagi...itu yang dapat saya katakan tentang kibbeh ni. Snack popular dikalagan  masyarakat timur tengah. Paling sedap kalau dapat cicah dengan tahini atau hummus. Boleh makan begitu aje atau bersama roti pita




COBB SALAD SANDWICH



Sandwich yang cukup mengenyangkan, roti perancis dipadatkan dengan salad ayam dan sayuran segar. Sarapan pagi yang sihat bagi yang cuba mengelak makanan yang berkanji.


Cobb Salad Sandwich

ingredients:

  • 1 roti  baguette dipotong 4
  • 2 sdb mayonaise
  • 2 Romaine lettuce
  • 1 biji tomato dihiris
  • 2 biji telur rebus dihiris bulat
  • 1/2 bawang besar dihiris bulat
  • 1/2 cili bangla dihiris nipis
  • 2 biji buah zaiton daihiris nipis
  • 1/3 cawan blue cheese

 cobb salad

  • 1 dada ayam dimasak dan di racit isinya
  • 3 sdb mayonaise
  • garam dan lada secukupnya


Gaul semua bahan dan letak sebelah

directions:


1. Sapukan roti dengan mayo, letak salad dikuti cobb salad, tomato, bawang cili bangla cheese, telur dan buah zaiton
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

Wednesday, November 19, 2014

SINIGGANG NA MANOK /SINGGANG AYAM


Sekali lagi resipi popular dari Filipina..kali ini menggunakan ayam dan lebih menarik dalam lauk yang sama boleh dipelbagaikan sayurannya dengan memasukkan  kangkong, bendi, tomato dan cili hijau. Sedap masakan ini seakan tom yam Thai dan sudah tentunya sedap dengan nasi panas.


Singgang Ayam

  • 5 - 6 ketul ayam
  • 2 batang serai dititik
  • 1 lengkuas dititik
  • 3 ulas bawang putih diketuk
  • 1 biji tomato belah 4
  • 3 biji bendi potong 3
  • 3 biji cili hijau
  • 1 labu bawang merah belah 4
  • 3 keping asam keping
  • 4 cawan air
  • pati kube ayam dan garam secukup rasa
  
Cara Menyediakanya
  1. Masukkan ayam, air, serai, lengkuas, bawang putih, asam keping, kube pati ayam dalam periuk dan masak sehingga ayam empuk.
  2. Masukkan bendi,baang besarm tomato dan cili hijau.
  3. Adjust rasa dan angkat

Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

BUTTERSQUASH SPINACH SOUP / LABU BAYAM MASAK BENING


What I love about this soup you dont really need a recipe...just throw everything in...and hola...you have one complete meal. Serve bet ith porridge or rice.


Labu Bayam Masak Bening

  • 1/2 biji labu dipotong dadu besar
  • 1 cekak bayam dipotong kecil
  • 2 biji cili merah dihiris menyerong
  • 1 labu baang ber dihiri nipis
  • 1 sdb ikan bilis direndam dan ditumbuk kasar
  • sedikit stok ikan bilis dan garam secukup rasa
  • 4 caan air
  
Cara Menyediakanya

  1. Satukan semua bahan kecuali bayam dan masak sehingga labu empuk
  2. Masukkan bayamdan biarkan seketika dan angkat.

Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

BUBUR MANADO


Sajian sarapan pagi yang cukup popular di Utara Sulawesi....dan juga merupakan kegemaran saya. Baru ni terlantar dihospital, pihak hospital menyediakan bubur bersama masak bening labu..jadi ini mengingatkan saya akan bubur Manado....keluar aje hospital terus buat...tapi cara saya agak berbeza sedikit kerana saya lebih gemar asingkan bubur dengan sayuran.

Resipi asal bubur dimasak sekali dengen sayuran seperti, ubi kayu, labu, bayam, kangkong dan jagong..perghh...sedap bangat lebih-lebih lagi dengan ikan asin dan sambal.

Untuk resipinya sila klik sini http://www.femina.co.id/kuliner/resep/hidangan.indonesia/bubur.manado/004/001/389/02




AYAM MASAK UNGKEP



Masakan Jawa yang cukup popular di Johor. Biasanya dimasak untuk hari raya..tapi juga merupakan lauk harian yang sungguh menyelerakan

Ayam Masak Ungkep

1 ekor ayam - dipotong 12, lebih elok jika ayam tua/ayam kampung

Bahan A (untuk dikisar)
  • 2 labu bawang besar
  • 10 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2 inci kunyit hidup
  • 25 tangkai cili padi
  • 1 sdb ketumbar disangrai dan blend halus
  • 1/2 sdt jintan manis disangrai dan diblend halus
  • 1/2 sdt jintan putih disangrai dan diblend halus


Bahan tumis:
  • Halia (dihiris nipis)
  • 1 liter air
  • 2 batang serai
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa

Cara:
  1. Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit. Panaskan minyak dan gorengkan halia yang dihiris nipis sehingga garing.
  2. Kemudian masukkan bahan A yang dikisar. Tumis sehingga naik minyak.Setelah naik minyak, masukkan ayam. Biarkan sebentar lebih kurang 2-3 minit.
  3. Masukkan air, serai yang telah diketuk dan garam secukup rasa. Tutup kuali. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan ayam hancur kecuali guna ayam tua atau ayam kampung. Biarkan sehingga kuah pekat dan boleh dihidangkan



all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

Sunday, November 16, 2014

TENGGIRI GORENG ASAM


Resipi ringkas dan cukup menyelerakan. Boleh guna apa ikan sekali pun. Sedap dihidang bersama nasi panas.

Tenggiri  Goreng
Asam

  • 3-4 keping ikan gaul garam kunyit dan goreng dahulu
  • 1 biji cili merah dihiris menyerong
  • 1 biji cili hijau dihiris menyerong
  • 1 biji bawang besar dihiri bulat
  • 1 biji tomato, hiris bulat
  • 3 ulas bawang putih putih dihiris nipis
  • 1 halia daihiris nipis
  • 1/2 cawan air asam jawa2 sdb minyak masak
  • 2 sdb kicap manis
  • 1 1/2 cawan air


directions:

  1. Panasksn minyak dan tumis halia dan bawang putih sehingga naik baunya    
  2.  Masukkan air,  kicap dan air asam jawa, biar seketika sehingga mendidih   
  3.  Masukkan ikan goreng tadi..biar seketika, adjust rasa
  4. Akhir sekali masukkan hirisa, cili, bawang dan tomato..biar pekat sedikit dan angkat


 Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

SINGGANG IKAN TENGGIRI / SINIGGANG NA BAGUS


Kita banyak dengar singgang Kelatan dan Singgang Trengganu,,,tetapi sebenarnya masakan yang sama cukup popular di Filipina dan lebih dikenali sebagai Siniggang Na Bagus. Hari ini saya menggunakan ikan tenggiri dan lebih gemar memasaknya tanpa kunyit kerana tidak mahu samakan dengan Pindang..perghhh..walaupun simple tspi cukup menyelerakan.


Singgang Tenggiri
  • 2- 3 ketul ikan  apa2  ikan pun boleh
  • 2 batang serai dititik
  • 1 lengkuas diketuk
  • 3 ulas bawang putih dititk
  • 7 biji cili padi
  • 1 biji bawang besar dibelah 4
  • 3 keping asam keping
  • 4 cawan air
  • sedikit pati kiub ikan bilis dan gaaram secukup rasa

 Cara Menyediaknnya

Masukkan semus bshsn direbus sehinggs masak.
  

Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...