Saturday, November 30, 2013

NEAPOLITAN CAKE


Hari ini anak dara saya yang ketiga genap 20 tahun jadi saya buatkan kek ini untuknya. Kek ini adlah inspirasi dari ice cream neapolitan yang mempunyai tiga rasa, vanila strawberry dan cokolate. Kalau rajin boleh membuat 3 jenis kek ini tapi saya pilih jalan short cut aje..saya buat kek span biasa...tapi dengan memasukkan 3 perisa berlainan, putih saya letak vanilla, merah saya letak strawberry paste dan cokolate saya letakkan cokolate emulco.

Begitu juga dengan hiasanya saya menggunakan swiss buttercream dengan tiga perisa yang berlainan...Corak rose di atas kek saya gunakan Wilton 1M - rosette...dan bagi yang ingin mencuba bolehlah lihat pada video yang saya ambil dari youtube from Iambaker.






Friday, November 29, 2013

PUMPKIN CHOCOLATE CHIPS SQUARES


Saya dah lama book marked resipi Martha Stewart nie..nampak sedap...menggunakan labu dan pumpkin spice boleh tahukan kehebatanya. Can't help myself to try and true enough memang sedap..cukup lembut kek ini sesuai buat minum petang.



Prep Time: 20 min
Cook Time: 35 min

Ingredients:

2 cups All-Purpose Flour

1 Tablespoon pumpkin pie spice

1 teaspoon baking soda
3/4 teaspoon salt
1 cup (2 sticks) unsalted butter, room temperature
1 1/4 cups granulated white sugar
1 large egg
2 teaspoons vanilla extract
1 cup canned pure (unsweetened) pumpkin purée
One 12-ounce package mini chocolate chips

Directions:



Preheat oven to 350°F. Line bottom and sides of a 9x13-inch baking pan with foil, leaving an overhang on all sides.

In a medium bowl, whisk together flour, pie spice, baking soda, and salt; set aside.





With an electric mixer, cream butter and sugar on medium-high speed until smooth; beat in egg and vanilla until combined.



Beat in pumpkin purée (mixture may appear curdled). Reduce speed to low, and mix in dry ingredients until just combined. 







Fold in chocolate chips.










Spread batter evenly in prepared pan. Bake until edges begin to pull away from sides of pan and a toothpick inserted in center comes out with just a few moist crumbs attached, 35 to 40 minutes. Cool completely in pan.
Lift cake from pan (using foil as an aid). Peel off foil, and use a serrated knife to cut into 24 squares.

Tips:

*If you can't find pumpkin pie spice, substitute 1 1/2 teaspoons cinnamon, 3/4 teaspoon ginger, 1/2 teaspoon nutmeg, and 1/2 teaspoon each allspice and cloves.
*Make sure the cake has cooled completely before cutting. Sometimes it's easier to get nice, clean cuts if it is chilled in the refrigerator for a while first.

Thursday, November 28, 2013

MY EASY CHOCOLATE ENCLAIRS


Untuk Chocolate enclairs ini saya menggunakan resipi yang sama untuk cream puff. Dalam dunia masakan ni..mana lebih mudah dan senang diingati yang itulah saya..ikut..tak perlu nak complicated. Pokoknya..rasanya enak dan presentationnya menarik. Begitu juga untuk fillingnya..saya ambil jalan mudah aje...saya gunakan fresh creamnya..cukup sedap.

Chocolate Enclairs ini cukup sesuai buat sajian petang terutama kalau ada yang berhajat untuk menganjurkan HiTea....perfect sekali..


Chocolate Enclairs

1/2 cawan butter/marjerin
1 cawan air
1 cawan tepung
4 biji telur
1 sdt vanilla

Cara membuatnya

  1. Panaskan ketuhar pada 200 C
  2. Masak butter dan air sehingga butter cair.
  3. Masukkan tepung dan kacau sehingga adunan tidak melekat dikuali lagi.
  4. Angkat dan sejukkan.
  5. Masukkan telur sebiji demi sebiji ..pukul dengan mixer sehingga adunan sekata.
  6. Masukkan adunan dalam piping bag dan paip memanjang
  7. Bakar pada suhu 200 C selama 20 minit kurangkan suhu pada 180 dan bakar lagi 20 minit.
  8. Sejukkan sebelum dimasukkan filing


Cream Filling
300 g krim putar
2 sdt gula caster

Pukul cream dan gula sehingga soft peak

Chocolate Topping
50 g dark chocolate
1 sdt butter
2 sdb air
85 g gula ising

Satukan chocolate, butter dan air dan double boil sehingga semua cair. Masukkan gula ising sedikit demi sehingga chocolate sekata.

Cara Menyiapkanya
Belah enclairs dan paipkan krim. Top enclairs dengan chocolate.

© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write 

Wednesday, November 27, 2013

FINGER LICKING POTATO BHAJI


Kalau yang minta makan roti poori makan potato bhaji ini adalah kemestian. Biasanya kalau kita makan di restuarant India..dia dihidang secara berkuah..tetapi kebiasaannya potato bhaji ni kering..apa pun semua bergantung kepada bagai mana kita mahukanya. Untuk menambahkan kelazatanya saya masukkan sedikit serbuk jintan putih dan separuh kentang saya lecek. Memang sedap makan begitu aje dan pastinya maka bersama roti poori.


POTATO BHAJI
Simple, easy and delicious potaTo bhaji or vegetable recipe with chopped potatoes and whole Indian spices. Potato bhaji normally serve with Indian Flat Fried Bread.



4 biji kentang di potong dadu besar direbus separuh di lecek.
1 biji bawang besar dicincang halus
2 hiris halis dicincang halus
3 ulas bawang putih dicincang halus
3 tangkai daun kari
2 tangkai cili merah dipotong 1"
1/2 sdt biji sawi
1/2 sdt serbuk jintan putih
1/2 sdt serbuk kunyit
3 sdb minyak masak
garam secukup rasa
air secukup basah

Cara membuatnya

Panaskan minyak dan tumis biji sawi, cili kering potong dan daun kari sehingga naik baunya
Masukkn bawang besar yang dicincang, sehingga layu.
Masukkan halia dan bawang putih cincang, serbuk jinta dan serbuk kunyit
Tumis sehingga naik baunya
Masukkan sedikit air..ikut basah yang diperlukan
Masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali masukkan kentang rebus dan kentang lecek.
Masak seketika. Kalau yang suka berkuah boleh tambah air.

© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write 

DALCA AYAM


Masakan yang tidak perlu diperkenalkan lagi..rata-rata semua tahu. Dalca adalah gandingan matap bagi semua jenis nasi..briyani, tomato..minyak dan apa-apa jenis. Sedapnya dalca datangnya dari bahan seperti tulang-tulang daging atau ayam yang menjadikan kuahnya manis dan sedap. Saya biasanya lebih gemar untuk menggunakan dagig tetel...direbus sehingga empuk. Untuk kali ini saya menggunakan tulang-tulang ayan...dan untuk menambahkan lagi kelazatanya saya masukkan sedikit kas-kas...perghhh..memang sedap..paling sedap kalau dibawa semalaman di cicah bersama roti putih mahupun roti canai.


Dalca Ayam
Perfect party snack or appetIzer

300 g isi dan tulang ayam
3 biji kentang belah 4
3 biji terung belah 4
1 biji carrot...potong kecil
5 batang kacang panjang potong 1"
2 biji tomato belah 4
3 biji cili hijau belah 2
1 cawan kacang dhal rebus
1/2 cawan santan pekat
2 asam keping
1 helai daun pandan
3 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak masak

Bahan-bahan blend
2 packet rempah kari daging
1 biji bawang besar
1" halia
5 ulas bawang putih
2 sdb kas-kas

Blend semua bahan dan letak sebelah

Bahan tumis
1 biji bawang besar dihiris nipis
1 kulit kayu manis
3 bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 biji cengkih


Cara membuatnya

Panaskan minyak
Tumis bawang besar dan bahan tumis , daun pandan dan daun kari tumis sehingga kekuningan
Masukkan bahan rempah dan tumis sehingga naik baunya
Masukkan isi daging/ayam dan biar seketika.
Kemudian masukkan air rebusan atau air lebih kurang satu jar
Masukkan kentang dan biarkan sehingga kentang agak empuk.
Masukkan asam keping.
Masukkan santan dan garam secukup rasa...
Masukkan terung..karot, dhal dan bahan-bahan lain..
Renehkan sehingga naik minyak dan angkat.

© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write 

Monday, November 25, 2013

HOW TO MAKE PERFECT CREAM PUFF


Krim puff ada choux pastry. Terdapat banyak resipi krim puff ni ada yang menggunakan majerin..mentega dan ada juga yang menggunakan minyak.  Mula-mula membuat cream puff memang agak mengecewakan. Kerap kali puff yang mula-mula mengembang akan mengecut dan turun. Krim Puff sepatutnya mengembang...dan dalamanya seharus kering dan ringan. Puff yang cantik sepatutnya berongga di dalam...ha..ha..so bagaimana menghasilkan puff sedemikian. Rahsianya terletak kepada teknik-teknik berikut :- Adapted from Chef Azli.

1. Ratio antara air, butter dan tepung

Sukatanya harus betul. Biasanya saya menggunakan sukatan mudah seperti berikut :

1/2 cawan mentega
1 cawan air
1 cawan tepung
4 biji telur

2. Teknik membancuh

Ikhsan Google
Teknik ketika anda membancuh tepung dengan cecair (mentega yang dicampur air) perlu diberi perhatian. Anda perlu memasukkan tepung apabila cecair itu mendidih.

Ikhsan Goggle
Pastikan merjerin atau mentega telah sepenuhnya cair dalam air. Ketika masukkan tepung, kacau dengan cepat

Ikhsan Goggle
Jangan biarkan air terlalu lama mendidih kerana ini akan mengurangkan air dan membuatkan adunan anda menjadi terlalu keras. Tepung yang bercampur perlu kelihatan kental dan tidak terlalu cair.

Kacau tepung sehingga ia kurang melekat di sekeliling periuk atau kuali. Sekiranya terlalu cair anda perlu mencampurkan sedikit lagi tepung dan masak lagi supaya airnya dapat disejat.


3.Teknik Memasukkan Telur

Ikhsan Google

Adunan tepung seharusnyasejuk dahulu sebelum anda campurkan dengan telur. Pastikan ia betul-betul sejuk. Fungsi telur dalam choux pastry membantu cream puff anda naik dan membentuk rongga di dalamnya.

 Masukkan telur satu persatu dan dikacau sebati. Adunan yang dikacau perlu kelihatan licin dan berkilat.

Ikhsan Goggle
Adunan yang betul boleh dilihat apabila choux pastry yang dipaip dapat mengekalkan bentuknya sebelum dibakar. Anda perlu merenjiskan sedikit air pada choux pastry.

Fungsi air untuk menghasilkan wap air yang dapat membentuk rongga dalam choux pastry. 

3. Teknik Membakar

Akhir sekali, bakar choux pastry dengan suhu 220 C pada 15 minit awal pembakaran. 


Suhu yang tinggi ini akan menukarkan air kepada wap yang akan membentuk rogga dalam choux pastry anda nanti. Kemudian turunkan suhu ke 190 C dan teruskan membakar selama 15 minit lagi. 

Jangan sekali-kali membawa keluar choux pastry sebelum ia cukup keras dan masak. Ini akan menjatuhkan choux pastry dan jangan sekali membuka oven ketike choux pastry tengah memasak.

Ikut teknik insyallah choux pastry anda akan cantiklah kejadianya.

SELAMAT MENCUBA.

ASAM PEDAS UTARA AKA ASAM REBUS


Orang sebelah utara memanggilnya asam pedas...rasanya sebelah selatan memanggilnya asam rebus...ha..ha..resipi yang cukup sedap kalau dihirup. Saya masak ini semalam..ada kekawan tanya macam mana cara saya jadi saya ambil kesempatan ini untuk kongsikan cara saya.

Biasanya direbus aje...tapi kali ini saya buat tumis darat..., direbus semua bahan kemudian bawang putih dan bawang merah saya hiris ..tumis dan curah dalam rebusan..asam rebus. Saya suke cara ini kuah asam rebus nampak lagi berseri. Paling sedap kalau dapat dimasukkan hirisan nenas. Nenas menjadikan asam rebus ini lebih manis sedikit. Saya juga masukkan baby timun untuk menampkan keceriaanya dengan kehijauan..dan tidak lupa daun kesom dan bunga kantan.

Asam Rebus Ikan Parang 
Favourite Northern cuisine...asam rebus..is a simple Malay dish with sourish taste

5 - 6 potong ikan parang..boleh gunakan apa-apa ikan pun boleh
5 tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan
5 biji baby timun belah dua ( boleh juga guna bendi)
1/4 hirisan nenas
2 keping asam gelugor/asam keping
garam secukup rasa

Bahan Giling/Blend
7 tangkai cili kering
5 batang cili merah hidup
7 biji bawang merah
1/2 " belacan
1" kunyit hidup

Blend semua bahan sehingga halus.

Cara Membuatnya

Masukkan bahan giling bersama 1.5 litre air.
Masukkan asam keping dan didihkan
Masukkan ikan dan daun kesom dan bunga kantan, nenas dan timun
Masukkan garam secukup rasa.
Renehkan..

Bahan Tumis darat
7 bii bawang merah hiris nipis
5 bii bawang putih hiris nipis
1 sdb jintan manis
2 tangkai cili kering potong 3
3 sdb minyak masak

Panaskan minyak tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan jintan manis dan cili kering. Angkat dan curah dalam kuah asam pedas. Biar seketika dan padamkan api.

© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permissiangkai bungaon. If you want to republish this recipe, please re-write 

Sunday, November 24, 2013

CAESAR SALAD



Salad ni kalau makan di luar memang mahal. Biasa dihidang di cafe atau deli. Bahan yang diguna taklah mahal tapi sudah menjadi sajian restaurant maka jadilah mahal.Saya lebih suke dressing yang simple aje..tidak menggunakan creamy dressing yang masukkan telur mentah. Saya olahkan sedikit mengikut selera kita. Sebenarya salad ini simple aje..masukkan salad dan highlightnya ialah crouton...roti perancis yang didadu dan dibakar. Oleh kerana ada banyak baha dirumah..saya masukkan juga timun dan tomato ceri serta saya parutkan ceddar cheese. Makanan sihat dan sesuai untuk yang ingin ber diet.

Caesar Salad
Crispy Romaine lettuce lightly coated in a creamy dressing, topped with soft-boiled eggs, crispy bacon, crunchy croutons and parmesan cheese. 

1 baguette, preferably a day old, sliced thin / roti perancis yang 1 hari saya dadu  dan bakar untuk jadikan crouton
4 ounces Parmesan cheese, grated / 4 oz parmesan cheese saya guna cheddar aje
2 eggs boiled and quartered / 2 biji telur rebus dan belah empat
4-6 small heads of romaine lettuce, rinsed, patted dry, wilted outer leaves discarded / 4 -6 genggam salad..bersih dan siat-siatkan
7 cherry tomato / 7 biji ceri tomato
1 cucumber cut into ring / 1 biji timun dihiris bulat.

For the Dressing

1/2 cup high quality extra virgin olive oil / 1/2 cawan minyak zAaton
4 cloves fresh garlic, peeled, smashed, then minced/4 ulas bawang putih dicincang
Freshly ground black pepper (1/4 teaspoon or to taste) / sedikit lada hitam
1/2 teaspoon salt / garam secukup rasa
1/4 cup freshly juiced lemon juice (plus more to taste)/ 1/4 cawan jus lemon

METHOD

In a very large bowl, whisk together the olive oil and garlic. Let sit for half an hour. / Dalam mangkuk masukkan minyak zaiton dan bawang putih cincang dan biarkan setengah jam.

Add salt and pepper and 1/4 cup of lemon juice. Whisk in half of the Parmesan cheese. Taste, add more lemon juice to taste. The lemon should give an edge to the dressing, but not overwhelm it. / Masukkan jus lemon dan garam. Masukkan juga parmesan dan rasa.

Using your hands, tear off chunks of lettuce from the heads of lettuce (do not use a knife to cut). Add to the oil mixture and toss until coated. Add the rest of the Parmesan cheese, toss. / dalam pingan hidang susun salad, tomato, timun dan telur. parutkan cheddar cheese atas.

Coarsely chop the toasted bread and add (with the crumbs from the chopping) to the salad. Toss. Serve immediately./ taburkan roti perancis yang dibakar. Siap untuk dihidang.

© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write 

Saturday, November 23, 2013

THE CLASSIC VICTORIA SANDWICH CAKE


Seingat saya, saya pernah mempelajari membuat kek ini si sekolah menengah. Memang kek evergreen yang tak lapuk di hujan dan dilekang dek panas. Kek yang mudah disediakan malah sukata bahan cukup mudah diingat...sukatan gula, mentega dan tepung naik sendiri biasanya sama. Samada 200 g atau 225 g setiap satu bersamaan dengan 4 biji telur. Cukup mudah dan cara membuat juga merupakan cara basic kek biasa iaitu cara putar sehingga gebu.

Biasanya kek ini disapukan dengan jem atau pun kering dan dihias dengan berries atau ditaburkan dengan gula caster mahupun gula serbuk. Sedap dan sesuai buat sajian minum petang.



Classic Victoria Sandwich Cake
The traditional Victoria sandwich is a baking classic and a tasty tea-time treat.

4 free-range eggs / 4 biji telur 
200g caster sugar, plus a little extra for dusting the finished cake / 200 g gula caster
200g self-raising flour / 200 g tepung naik sendiri
200g baking spread, margarine or soft butter at room temperature, plus a little extra to grease the tins / 200 g mentega
1tsp vanilla essence / 1 sdt vanilla
2 tbsp milk / 2 sdb susu segar

To serve

good-quality strawberry or raspberry jam
whipped double cream (optional)

Preparation method
  1. Preheat the oven to 180C/350F/Gas 4.
  2. Grease and line 2 x 20cm/8in sandwich tins: use a piece of baking or silicone paper to rub a little baking spread or butter around the inside of the tins until the sides and base are lightly coated. Line the bottom of the tins with a circle of baking or silicone paper (to do this, draw around the base of the tin onto the paper and cut out).
  3. Cream the butter and the sugar together in a bowl until pale and fluffy.
  4. Beat in the eggs, a little at a time, and stir in the vanilla extract.
  5. Mix everything together until well combined. The easiest way to do this is with an electric hand mixer, but you can use a wooden spoon. Put a damp cloth under your bowl when you’re mixing to stop it moving around. Be careful not to over-mix – as soon as everything is blended you should stop. The finished mixture should be of a soft ‘dropping’ consistency – it should fall off a spoon easily.
  6. Divide the mixture evenly between the tins: this doesn’t need to be exact, but you can weigh the filled tins if you want to check. Use a spatula to remove all of the mixture from the bowl and gently smooth the surface of the cakes.
  7. Place the tins on the middle shelf of the oven and bake for 25 minutes. Don't be tempted to open the door while they're cooking, but after 20 minutes do look through the door to check them.
  8. The cakes are done when they’re golden-brown and coming away from the edge of the tins. Press them gently to check – they should be springy to the touch. Remove them from the oven and set aside to cool in their tins for five minutes. Then run a palette or rounded butter knife around the inside edge of the tin and carefully turn the cakes out onto a cooling rack.
To assemble the cake

To assemble the cake, place one cake upside down onto a plate and spread it with plenty of jam. If you want to, you can spread over whipped cream too.



Top with the second cake, top-side up. Sprinkle over the caster sugar and berries

© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write 

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...